Η άποψη του Σάββα Μελισσόπουλου για την αφίσα για τα φετινά “Ελευθέρια”

Η αφίσα για τα φετινά «Ελευθέρια» της πόλης που δίχασε τους πολίτες της Ξάνθης.
Το αποτέλεσμα της προσπάθειας διασύνδεσης του παλιού με το νέο, κάτω από το πρίσμα μιας πιο μοντέρνας ματιάς, υπήρξε κατά τη γνώμη μου τραγικό!!
Η δήθεν ευρηματικότητα και ο επιδιωκόμενος συμβολισμός της αφίσας ουσιαστικά κατέληξαν σε μία άνευ προηγούμενου αστοχία, η οποία αγγίζει τα όρια της προσβολής της τοπικής μας ιστορίας.
Η αλήθεια είναι ότι η ακόμα και η αισθητική προσέγγιση τόσο σημαντικών ιστορικών γεγονότων, τα οποία ουσιαστικά καθόρισαν την ιστορία και την πορεία ενός τόπου, απαιτεί επιστημονικές αρετές και γνώσεις τόσο της ιστορίας, όσο και της τέχνης, κανόνες οι οποίοι από ό,τι φαίνεται δεν τηρήθηκαν στην προκειμένη περίπτωση.
Το ζήτημα μάλλον αντιμετωπίστηκε με τη συνηθισμένη προχειρότητα και ελαφρότητα των ημερών που διανύουμε.
Επειδή όμως υπάρχει και μερίδα συμπολιτών μας οι οποίοι βρήκαν έξυπνη και ευρηματική την αφίσα και επειδή σε μία δημοκρατική κοινωνία όλες οι γνώμες έχουν αξία, χρήσιμο θα ήταν αν ακούγαμε και τις απόψεις των ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να καταλήξουμε όλοι, ενδεχομένως, σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα.