Βιογραφικό Σάββα Μελισσόπουλου

Ο Σάββας Μελισσόπουλος γεννήθηκε το 1963 στην Καβάλα όπου και έζησε τα μαθητικά του χρόνια.

Από το 1983 διαμένει μόνιμα στην Ξάνθη.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Σπουδές – Συγγραφικό Έργο

Έχει πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.  

Από το 2006 είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Από το 2018 είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος Ειδίκευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με γνωστικό αντικείμενο τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης.

Κατέχει πτυχίο γνώσης της Γαλλικής γλώσσας.

Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων και πολλών επιστημονικών άρθρων κάποια από τα οποία δημοσιεύτηκαν σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Μέλος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος– Παράρτημα Θράκης το 2006.

Επαγγελματική Εξέλιξη και Διοικητική Εμπειρία

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1985 ως Εκπαιδευτικός αρχικά στο Νομό Ροδόπης και από το 1989 στο Νομό Ξάνθης.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Υποδιευθυντής και Διευθυντής σχολικών μονάδωντου Νομού Ξάνθης.

Το 2010 τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Το 2011 υπήρξε Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Το 2013 ανέλαβε καθήκοντα ως  Περιφερειακός Διευθυντής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Το 2014 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Συντονιστών Δράσεων Πρόληψης (ΕΣΥΔΠ) Α. Μ. Θ. στο πλαίσιο των πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού» και εισηγητής για την εισαγωγή και διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Υπήρξε συνδιοργανωτής του 1ου Χατζιδάκειου Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων Ξάνθηςενός νέου ιδιαίτερα επιτυχημένου και ποιοτικού θεσμού που αφορά τη νέα γενιά, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του, την Περιφέρεια Α.Μ.Θ και το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης με θέμα Ξάνθη: «Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» από τις 28 έως τις 30 Απριλίου 2014 στην πόλη της Ξάνθης. Στο Φεστιβάλ, που τέθηκε άμεσα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών από 10 Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας, με 550 μαθητές και 50 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα.

Το 2015 τοποθετήθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης.

Από το 2018 μέχρι και σήμερα είναι Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά τη μακρόχρονη θητεία του σε θέσεις διοίκησης της Εκπαίδευσης απέκτησε μεγάλη διοικητική εμπειρία αφού συμμετείχε σε όλα τα Περιφερειακά και Ανώτερα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ, ΥΣΜΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ).

Υπήρξε τακτικό μέλος ανώτατων επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας, όπως στην Επιτροπή πρόσληψης Ιεροδιδασκάλων Θράκης. 

Σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας συμμετείχε σε πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων καθώς και σε μεγάλα ευρωπαϊκά και διακρατικά προγράμματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, ο ίδιος διοργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, συνεργαζόμενος και με άλλους φορείς.

Συνδικαλιστική και Κοινωνική Δραστηριότητα

Ανέπτυξε από πολύ νωρίς πλούσια συνδικαλιστική δράση ως Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης και ως Αιρετός εκπρόσωπος των Εκπαιδευτικώνστο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Π. Ε. Ξάνθης και ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Εκπαιδευτικών στη Γενική Συνέλευση των Εκπαιδευτικών.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ξάνθης.

Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης καθώς και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης (ΔΕΑΥΑ) Ξάνθης για τέσσερα χρόνια.

Διετέλεσε μέλος σε πολλούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της Ξάνθης (Κάβειροι, σύλλογος σκακιστών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, σύλλογος Ποντίων κλπ) καθώς και Πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος διαφόρων σχολικών επιτροπών και άλλων επιτροπών του Δήμου.